ציפוף עירוני | בין איכות לכמות
בשיח התכנון העירוני העולמי רווחת מדיניות הגורסת כי ציפוף הערים ובנייה לגובה הם אמצעים הכרחיים לפיתוח ערים בנות קיימא, חיוניות ותוססות. לציפוף הערים תרומה מכרעת לצמצום טביעת הרגל האקולוגית ולהשגת איזון סביבתי. לציפוף העירוני יתרונות אקולוגיים רבים ביניהם ניתן למנות: צמצום הפרת שטחים פתוחים, חסכון בשימוש באנרגיה והפחתת פליטות ומזהמים. ציפוף מושכל, המשלב עירוב שימושים וניהול קהילתי, תורם לפיתוח כלכלי, לחוסן חברתי ולשפע תרבותי.
בסוף המאה התשע עשרה מתכננים ורפורמטורים חברתיים ביקשו להביא מזור לעיר התעשייתית המזוהמת על ידי הפחתת צפיפותה. הצפיפות הגבוהה נתפסה כגורם מחולל בעיות, אשר בעטיו נגרמו שריפות, מחלות ואי יציבות חברתית. הרחקת התעשייה המזהמת מאזורי המגורים הייתה חלק מרגולציה מוסכמת של הפרדת שימושים שנותרה גם כיום כמדיניות רווחת. המודלים שהתפתחו בתקופה זו, דוגמת עיר הגנים של אבנעזר הווארד, תמכו בצפיפות נמוכה ובביזור, והניחו את היסודות לתופעת הזחילה העירונית.
צפיפות עירונית קובעה בתודעה הציבורית ככישלון מימי המהפכה התעשייתית ומפרויקטי השיכון הציבורי המגלומניים של שנות החמישים והשישים. בזיכרון הציבורי היא מייצגת סביבה חזרתית, אנונימית ומשעממת של מדבר בטון, נעדר מרחב טבעי. במקרים רבים הצפיפות מקושרת להזנחה ולסביבת פשע. ממחקרים נמצא קשר בין צפיפות הדיור לבעיות חברתיות. צפיפות דיור כרוכה במקרים רבים עם רמת הכנסה נמוכה ועל כן קיים מתאם סטטיסטי בין צפיפות גבוהה ועוני. בהתאמה, בשל הרמה הסוציו-אקונומית הנמוכה, נמצא מתאם בין צפיפות דיור גבוהה לבין מחלות זיהומיות, רמת פשיעה גבוהה והעדר השכלה.
בתחילת שנות השבעים חל שינוי הדרגתי בהתייחסות לצפיפות העירונית ולהשפעתה על איכות החיים בעיר. צפיפות גבוהה יותר החלה להיות מקושרת עם ערכים חיוביים של קיימות סביבתית, חברתית וכלכלית. מדדי הצפיפות הפכו לכלי ניתוח ותכנון להבטחת איכות מגורים ניאותה מבחינה פיזית וfמכשירים להבטחת זכויות אור, אויר ופרטיות.
בעשורים האחרונים תהליכי התחדשות עירונית מושכלים החזירו את האנשים לערים הגדולות. תושבי הערים גילו את יתרונות העיר הקומפקטית, המורכבת, מעורבת השימושים, המציעה איכות וחיות עירונית. התושבים מוקירים את החיוניות ואת ייחודיות המורשת ההיסטורית של מרכזי הערים, את חיי הרחוב התוססים שהעיר מציעה, את מגוון הפעילויות והשטחים הציבוריים בטווחי הליכה ואת אפשרויות הבחירה.