top of page
03-Urban Renewal_WEB13.jpg
היבטים תכנוניים בהתחדשות עירונית.png
רפרנסים התחדשות בעולם.png

התחדשות עירונית בעולם
 

מורכבות ואי וודאות התחדשות עירונית הינה כלי ותיק לשיקום עירוני בעולם ובארץ. תהליך ההתחדשות נותן הזדמנות להחייאה ושדרוג של אזורים עירוניים, המדורדרים פיזית וחברתית. התהליך מאפשר להמיר מתחמי דיור באיכות ירודה בדיור איכותי, להוסיף שירותים ציבוריים ולשפר את מערכות התשתית. התערבות והשקעות המגזר הציבורי נדרשות על פי רב להתנעת התהליך לנקודה בה מתקיימת כלכליות ואטרקטיביות להשקעות של המגזר הפרטי. ניתן לזהות תפיסות עולם שונות לתהליך ההתחדשות: חברתית, פונקציונלית, בטחונית וכלכלית. שילובן מבסס ומגביר את סיכויי הצלחתו. לדוגמה, התפיסה החברתית-מוסרית, שמקורה באנגליה, באה לתקן את עוולות התיעוש והשפעתו על הסביבה המזוהמת ותנאי המגורים הצפופים. מנגד, נכון לציין את הגישה של אוסמן בלב פריז שנועדה לשפר את יעילות התשתיות ולהעניק חזות אסתטית ואלגנטית.

 

הברון אוסמן הוציא לפועל את תכניתו לחידוש פריז בין השנים 1870-1852 .אוסמן פעל לשיפור תנאי ההיגיינה, לשיפור אספקת המים, לפינוי פסולת יעיל ולפתיחת הרחובות לזרימת אויר. במסגרת הפעולה רחבת ההיקף נפתחו צירי תנועה רחבים חדשים, המהווים עד היום את השלד התחבורתי העיקרי של פריז. בתהליך נהרסו 000,20 בתים ונבנו במקומם 000,40 בתים.24 התושבים פונו מבתיהם והועברו לשכונות מרוחקות מהמרכז. התכנית זכתה לביקורת רבה סביב שאלת המניעים הפוליטיים והאישיים להוצאתה לפועל ובשל ערעור הסדר החברתי שנגרם בעטיה. המבנים המקוריים אכלסו דיירים מכל המעמדות החברתיים בעוד המבנים החדשים הותאמו לאוכלוסייה חזקה בשל יוקר עלותם. כתוצאה, האוכלוסייה המוחלשת נדחקה לשולי העיר.

 

תכניתו של לה קורבוזייה מ- 1925 Voisin Plan הגיבה לעוול החברתי של תכנית אוסמן והציע חזון לעיר מודרנית הכוללת שדרות רחבות מותאמות למכוניות ובתים טובלים בפארק. המשותף לשתי תכניות אלו ולתכניות פנוי בינוי כיום הוא הריסת המרקמים הקיימים והמרתם במתחמים חדשים 'ברוח הזמן'. תכניתו של אוסמן, על אף העוולה החברתית, יצרה שלד אורבני איכותי לאורך זמן, המהווה חלק חשוב מאופייה הייחודי של פריז ומדימוייה החיובי. למרבה המזל, תכניתו של לה קורבוזיה לא התממשה ואיכותה של פריז ב'מהדורת אוסמן' נשמרה.

ניתן לציין מספר אבני דרך המאפיינות את ההתחדשות העירונית בעולם:25

  • שנות ה-50 - צמיחת הפרברים והערים הלווייניות. ניסיונות לפתור את בעיות העבר באמצעות הכנת תכניות מתאר.

  • שנות ה-60 - המשך צמיחה טבעתית סביב הערים ושיקום שכונות פרבריות ירודות.

03-Urban Renewal_WEB14.jpg
03-Urban Renewal_WEB15.jpg
bottom of page